Kékes Pál? - BREZA

Névnap és dátum script
Go to content

Main menu:

Kékes Pál?

Pál > Egyházi események > Egyházpolitika

Ügynökök és vértanúk egyháza
Annotáció: Ügynökök és vértanúk egyháza
Levéltári kutatásairól nyilatkozik Szabó Gyula plébános

Annyit azért lehet tudni, hogy a megállapodásnak köszönhetően lehetővé vált új püspökök kinevezése, és immár magyarországi papok is tanulhattak a római Pápai Magyar Intézetben.
- Ezek eredmények? Korábban minden jelentős - vagy kevésbé jelentős - egyházi tisztség betöltését állami engedélyhez kötötték. Az 1964-es megállapodás ezen a szabályon enyhített ugyan, de a valóságban a kommunista párt jóváhagyása nélkül továbbra sem lehetett senkiből se püspök, se esperes, se teológiatanár. A Vatikán engedékenysége csak arra volt jó, hogy az új kinevezések révén az állam feltöltse beépített ügynökökkel a püspöki kart. Adriányi Gábor, Németországban élő egyháztörténész - részben Kiszely Gáborra hivatkozva - néhányukat meg is nevezi. Brezanóczy Pál érsek, fedőneve: "Kékes Pál". Ijjas József érsek, fedőneve: "Péter". Bánk József érsek, fedőneve: "Professzor". Mindezt a mi kutatásaink is megerősítették. Ha megengedi, nem sorolom tovább. Ugyanez a helyzet a Pápai Magyar Intézettel is. A Vatikánban nagy sikerként könyvelték el, hogy a Kádár-rendszer kiengedett papokat Rómába tanulni, de a jelek szerint arra már nem gondoltak, hogy a Belügyminisztérium ezt az intézményt az ügynökök hídfőállásaként kívánja működtetni


S
OÓS VIKTOR ATTILA
KOVÁCS SÁNDOR SZOMBATHELYI MEGYÉSPÜSPÖK
ÉS A KOMMUNISTA ÁLLAMBIZTONSÁG

-----Nagyban segíti a tájékozódást, kutatást, ha az 1945
1956, illetve az azt követő időszak püspökeivel kapcsolatos operatív és személyi dossziékat is  megnézzük, hiszen az egyes személyekkel kapcsolatos jelentéseket ide tették le az állambiztonság emberei, így ezek között számos ügynök jelentése található. Ezen időszak főpásztorai közül Hamvas Endre csanádi, Badalik Bertalan veszprémi megyéspüspökkel, Brezanóczy Pál egri apostoli kormányzóval majd érsekkel, Endrey Mihály segédpüspökkel, esztergomi apostoli kormányzóval, Bárd János és Szabó Imre esztergomi segédpüspökökkel és Kovács Vince váci püspökkel aki Pétery József letartóztatása után a váci egyházmegyét vezette kapcsolatban nyitottak hasonló megfigyelési, operatív dossziét. Ezek közül jó néhány kutatható, de vannak olyanok, amelyekről tudjuk, hogy megnyitották, létezett, de nem került levéltárba, ilyen például Bárd János vagy Brezanóczy Pál operatív dossziéja. Hogy Pétery Józseffel és Shvoy Lajossal kapcsolatban készült-e hasonló iratanyag, nem tudjuk, feltételezhetjük, hogy igen, az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárában azonban jelenleg nem található meg. Az Államvédelmi Hatóság emberei Czapik Gyuláról is nyitottak személyi dossziét, de sajnos ez nem maradt fenn. 24 Az ekkor ugyancsak hivatalban lévő Papp Kálmán győri és Virág Ferenc pécsi megyéspüspökökkel kapcsolatban szintén nem tudható, hogy készült-e hasonló irategyüttes, bár ez nagyon fontos forrásanyaga lehetne az 1945 utáni korszaknak.

Back to content | Back to main menu